Každoroční epidemie příušnic – u očkovaných

Proti příušnicím se očkuje od roku 1987. To znamená, že dnešní jedinci pod 28 let již jsou očkováni a imunitu proti této nemoci má zajišťovat právě očkování. Když se ale podíváme vedle novinových zpráv hlásajících epidemie příušnic na data ze Státního zdravotního ústavu, zjistíme, že u věkové skupiny nad 10 let do zmíněných 28 je vůči příušnicím imunní cca 40% jedinců, ostatní nemají prokázanou dostatečnou hladinu protilátek v krvi.

Průšvih s příušnicemi - očkování nefunguje

Lokální epidemie příušnic oznamované v tisku odpovídají věkové skupině, ve které příušnice nejčastěji propukají, tj. skupina 10 – 14 let a 15 – 19 let.

Příušnice_nemocnost 2013 - výsledek očkování

Příušnice spolu se zarděnkami, spalničkami a planými neštovicemi patřily před zavedením očkování mezi tzv. běžné dětské nemoci. Název „běžné“ napovídá, že se nejednalo o žádná zákeřná a smrtelná onemocnění, i když jako každé jiné onemocnění můžou mít své komplikace a následky. Ovšem jádro věci je v tom, že tyto nemoci mají nejlehčí průběh právě v dětství a ve vyšším věku mají také vyšší míru komplikací. Závažným následkem příušnic je zánět varlat, který může vyústit v neplodnost. Podle informací ze Státního zdravotního ústavu se tato komplikace může vyskytout u 6% nakažených. Proto bylo vždy pro chlapce výhodné, aby příušnice prodělali v dětství, kdy jejich plodnost ještě nemůže být ohrožena. Jaký je však výsledek neúčinného očkování? Z předchozího grafu je to zřejmé: nemoc se odsunula z nižšího a bezpečnějšího věku do vyššího s vyšším rizikem následků.

Současný trend onemocnění příušnicemi je podle informací ze Státního zdravotního ústavu takový, že se výskyt zvyšuje i u nižších věkových kategorií 5 – 9 let, což by nasvědčovalo tomu, že dochází k rychlejšímu vyvanutí imunity. I proto dává smysl snaha posunout druhou dávku očkování vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím (Priorix, MMR) do vyššího věku – kolem 7 let věku, jako je tomu i v jiných evropských zemích. Z hlediska potenciálních nežádoucích účinků vakcíny i skutečné ochrany proti daným nemocem je to jedině dobře.

Statistická data výskytu příušnic v letech 2006 – 2015

priusnice_vyskyt

 

Letošní novinové články o epidemiích příušnic

Mezi studenty středních škol řádí příušnice

Pelhřimov bojuje s příušnicemi. Hokejisté možná ani nedohrají sezonu.

Zdroj: http://www.zuusti.cz/wp-content/uploads/2015/04/SP-2013-vnit%C5%99ek-do-TISKU.pdf

http://www.szu.cz/publikace/data/vybrane-infekcni-nemoci-v-cr-v-letech-2006-2015-absolutne

http://www.szu.cz/publikace/data/kumulativni-nemocnost-vybranych-hlasenych-infekci-v-ceske-republice